Mijn favorieten

Zo bepaalt de makelaar de vraagprijs voor jouw huis
Zo bepaalt de makelaar de vraagprijs voor jouw huis

 
Heb jij wel eens 10 euro voor een pak watten betaald? Heeft iemand je wel eens een gloednieuwe Porsche Cayenne aangeboden voor 5 euro?
 
Grote kans van niet. Beide vraagprijzen zijn immers niet reëel. Verre van zelfs. Bij een vraagprijs van 10 euro laat jij die watten lekker in het schap liggen. En geen kip die erover denkt een fonkelnieuwe auto voor 5 euro te verkopen, dat betekent dik verlies. De reële prijs van die goederen wordt bepaald op dezelfde manier als hoe de vraagprijs voor jouw woning tot stand komt.
 
Door de koper.
 
Power to the koper! En, nog wat andere zaken
De vraagprijs van goederen wordt in feite bepaald door de koper: wat die er voor over heeft om het in zijn bezit te krijgen.
 
Nu spelen daarbij natuurlijk wel een aantal zaken mee. In het geval van de Porsche kun je denken aan materiaal. Arbeid. Merk.
 
Als we het over jouw woning hebben, is de vraagprijs mede afhankelijk van de volgende dingen:
  • De grootte en inhoud van de woning en de oppervlakte van het perceel
  • De afwerking en staat van de woning
  • De plaats en de wijk
  • De ligging en voorzieningen dichtbij
  • De prijs van vergelijkbare woningen
  • De reden van de verkoop
  • De situatie op de woningmarkt
  • De presentatie van de woning
 
De koper heeft dus niet alle macht.
 
Geen natte-vinger-werk
En het is ook niet allemaal natte-vinger-werk. Bij het kadaster kun je navragen wat de verkoopprijzen van woningen bij jou in de buurt of van je buren zijn geweest. Dat is leuke informatie, maar pin je er niet op vast: het kadaster laat niet zien wat de staat van onderhoud van de woning was, of er verbouwingen zijn geweest, enzovoort.
Een andere bron van informatie is de database van de brancheverenigingen. Daarin staat exact wat de verkoopprijzen zijn geweest, inclusief fotomateriaal en alle verdere informatie over de woning: onderhoud, indeling, verbouwingen. Daarmee kun je dus wel goed vergelijken.
 
De juiste vraagprijs bepalen
Je weet nu waar de verkoopmakelaar de vraagprijs van een woning op baseert. Natuurlijk heb je als verkoper ook nog een vinger in de pap. Jij mag zelf je vraagprijs, of 'wensprijs', bepalen. Houd daarbij wel rekening met het volgende.
 
We komen nog even terug op dat pak watten. Die van 10 euro. Je was ze waarschijnlijk al vergeten, door die absurde vraagprijs? Je zult de winkel in kwestie in ieder geval niet gauw meer binnen stappen. Nu, dat geldt ook voor jouw woning. Als je te hoog inzet, krijg je weinig animo voor je woning – en die gemiste kansen krijg je niet terug.
 
Door echter te laag in te zetten is het vooruitzicht hetzelfde als bij het verkopen van de Porsche voor 5 euro: je maakt verlies.
 
Hoe stel je dan nu die vraagprijs vast?
Laat de makelaar een professionele inschatting maken op basis van al de bovengenoemde informatie. En vertel je makelaar alles over jouw situatie. Waarom je je woning wilt verkopen en of je er snel vanaf wilt, je financiële situatie, wat jij denkt dat je woning waard is, enzovoort.
 
Alleen met de juiste informatie (geschiedenis) en kennis van jouw persoonlijke situatie, bepaalt de makelaar de beste verkoopprijs voor jouw woning. 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring