Wil jij je huis verhuren? Lees in onze nieuwste blog 6 tips om je op weg te helpen! 

Je eigen huis verhuren kan een uitstekend idee zijn. Bijvoorbeeld als je tijdelijk in het buitenland verblijft of als je huis te koop staat en je zelf inmiddels verhuisd bent. Van leegstand knapt immers geen enkele woning op. En het is op zijn zachtst gezegd fijn als je inkomsten uit huur kunt ontvangen. Zijn er dan geen haken en ogen? Zeker wel! Lees hier onze tips over je huis verhuren.
 
1. Check bij je hypotheekverstrekker
Rust er nog een hypotheek op de woning die je wilt verhuren, dan is de eerste stap een overleg met je bank of hypotheekverstrekker. Zij moeten toestemming geven voor de verhuur: hun geld zit immers in jouw woning. In vrijwel alle hypotheekakten staat echter een bepaling dat je huis niet verhuurd mag worden zolang er een hypotheek op rust. Dit heeft te maken met de angst voor waardevermindering van de woning door bewoning door huurders.
Je kunt ook denken aan verhuur zonder het inlichten van je bank of hypotheekverstrekker. Zo lang de rente en aflossing netjes elke maand betaald worden, zal deze er ook niet snel achter komen. Ontstaat er een achterstand omdat jouw huurder niet betaalt, dan zal de hypotheekverstrekker bekijken of er onderverhuurd wordt. De bank kan dan huuropbrengsten eisen. Ook bestaat de kans dat je woning door de bank (gedwongen) verkocht wordt en je met een restschuld blijft zitten.
 
2. Juridische valkuilen
Je wilt je huis tijdelijk verhuren. Als je je aan de regels voor tijdelijke verhuur houdt, geldt de huurbescherming niet en is er niets aan de hand. Regel je geen correcte juridische overeenkomsten, dan kan de huurder zich wellicht ineens beroepen op huurbescherming. En dan mag je een huurcontract niet zomaar beëindigen. Zo zit je ineens onbedoeld aan een huurder vast.
Zorg dus dat je zeker weet dat alle juridische overeenkomsten correct zijn.
 
3. Gemeentebeleid huis verhuren
Check ook zeker het beleid van de gemeente ten aanzien van het verhuren van je woning. Is dit wel toegestaan in het bestemmingsplan wat van toepassing is op het gebied waar jouw woning staat? Een voorbeeld: als je je woning verhuurt aan studenten of werknemers, kan de gemeente een kamerverhuur-vergunning eisen. Deze dien je dan dus wel aangevraagd te hebben.
Zonder de juiste vergunningen toch verhuren kan je duur komen te staan: de gemeente kan een dwangsom opleggen.
 
4. Denk aan de verzekering
Licht ook je opstalverzekering in over het verhuren van je woning. Niet alle verzekeraars staan verhuur toe, of soms betaal je meer premie. Ook kan het voor je verzekering uitmaken wie je woning gaat huren. Je huis verhuren aan een gezin of één persoon is vaak geen probleem, maar bij verhuur aan expats kan een verzekeraar het risico groter achten.
 
5. Aan wíe wil je je huis verhuren?
Bedenk of je je woning wilt verhuren aan particulieren of expats. De doelgroep heeft invloed op het onderhoud van de woning en de huurprijs. Dat zit zo.
 
Particulieren zullen van een huurhuis hun thuis maken. Ze besteden meer tijd aan en in de woning dan bijvoorbeeld een expat. Wanneer een woning verhuurd wordt aan een particulier, wordt de woning netjes onderhouden.
 
Een expat is vooral aan het werk en heeft weinig tot geen binding met de woning. Laat staan dat er aandacht is voor onderhoud. Anderzijds geldt dat een expat vaak minder aanwezig is in de woning en dat deze minder ‘geleefd’ wordt. Daarbij is de financiële zekerheid groter: in veel gevallen zorgt de werkgever voor de betaling van de huur.
 
Studenten en werknemers zorgen voor de hoogste huurprijs of huuropbrengst, simpelweg omdat je per persoon huur kunt vragen. Dit is echter pas interessant als je woning 4 of meer slaapkamers heeft. Bedenk verder dat de woning meer geleefd wordt doordat er meer mensen gebruik van maken.
 
6. Maak je woning neutraal en schoon
Heb je wel eens in een vieze treincoupé met overvolle vuilnisbakken gezeten? Wanneer een ruimte vervuild is, zullen mensen minder geneigd zijn er netjes mee om te gaan. Dat geldt ook voor je woning. Wil je je huis verhuren, zorg er dan voor dat het schoon en goed onderhouden is. Huurders zullen dan beter gemotiveerd zijn om de woning in een goede staat te houden.
 
In het kort
Toestemming van hypotheekverstrekker, gemeente en verzekering, juridische overeenkomsten, huurbescherming, het vinden van de juiste huurders; je huis verhuren is best ingewikkeld. En natuurlijk had je liever gehad dat je woning al verkocht was. Toch is al het bovenstaande niet onoverkomelijk. Als je het goed regelt kan woningverhuur je een hoop geld opleveren.
 
Laat je, gezien de genoemde risico’s, gewoon goed informeren. Verhuurmakelaars kennen alle spelregels en weten wat voor jou het meest gunstig is. Bij Woonbemiddeling Rivierenland zorgen we naast juridische overeenkomsten ook voor optimale woningpresentatie en kunnen we zelfs het zoeken naar huurders uit handen nemen.