Wat verandert er op de woningmarkt in 2019?
 
Zo halverwege december is het lijstjes-tijd. De beste muziek van 2018, de populairste hashtags van dit jaar. Maar ook lijstjes met een vooruitblik naar volgend jaar komen nu online. Zoals een overzicht van de veranderingen op de woningmarkt in 2019. Daar wagen wij ons graag aan. Overweeg je te verhuizen, dan doe je er goed aan dit artikel even verder te lezen.
 
De huizenmarkt in 2019
Geen jaar is hetzelfde op de huizenmarkt. En ook voor 2019 gaan er dingen veranderen. We zetten het voor je op een rij.
 
Hypotheekrenteaftrek daalt verder
Dat de hypotheekrente versneld wordt afgebouwd, is geen nieuws. Afgelopen Prinsjesdag werd dit nogmaals bevestigd. Komende jaren neemt de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 3 procentpunt af. Uiteindelijk mag je in 2023 nog ongeveer 37 procent aftrekken.
 
Meer nieuwbouw
De huizenmarkt is behoorlijk oververhit, zeker in de randsteden. Er zijn te weinig woningen voor de vraag. Dit komt onder andere omdat er tijdens de crisis veel minder gebouwd werd. Jarenlang kwamen er dus weinig nieuwe woningen bij. Daar bovenop komt de historisch lage hypotheekrente, die het aantrekkelijk maakt om nu een hypotheek af te sluiten.
 
Als maatregel tegen de krapte op de woningmarkt werd dit jaar de Nationale Woonagenda gelanceerd. En van ambities uit dit plan, is de bouw van nieuwbouwwoningen. Jaarlijks moeten er 75.000 woningen worden gebouwd.
 
Minder woningverkoop
Woningen worden duurder door de krapte op de markt. In combinatie met een beperkt aanbod zorgt dit ervoor dat er minder woningen worden verkocht. Wij verwachten dat die daling ook in 2019 doorzet. Het lijkt er wel op dat de huizenprijs minder hard zal stijgen en de huizenmarkt zijn piek heeft bereikt.
 
Starters en de woningmarkt in 2019
Voor starters en jonge gezinnen is de woningmarkt momenteel het lastigst. Er is een groot tekort aan huizen tot 250.000 euro en ook huurwoningen zijn schaars. Daar komt bij dat starters door de huidige hypotheeknorm flink wat eigen geld moeten inleggen om te kunnen kopen.
Ook hebben kopers concurrentie van vermogende beleggers. Omdat de spaarrente zo laag is, is beleggen interessanter. Woningen kopen voor de verhuur is daarom een interessante investering.
 
Woning huren in 2019
We schreven het al, huurwoningen zijn schaars. Zeker in de categorie woningen met een huur van 700 tot 1000 euro per maand. Volgend jaar komt minister Ollongren daarom met een wet die het makkelijker moet maken voor woningcoöperaties om middenhuurwoningen te bouwen.
 
Zowel op het gebied van koop- als huurwoningen zijn er dus veranderingen op de woningmarkt in 2019.
Heb jij de intentie om te verhuizen volgend jaar? Je kunt ons altijd vrijblijvend vragen naar de situatie op de woningmarkt in Gorinchem en omstreken.

Wil je op de hoogte blijven van ons woningaanbod, volg Woonbemiddeling Rivierenland dan op Facebook.