Verhuizen is – ook als je het zelf doet – nooit helemaal gratis. Verander je binnenkort van woning, dan wil je vast weten met welke kosten je rekening moet houden. En hoe je kunt besparen. Verhuizen is voor mij bijna dagelijkse kost. Niet omdat ik zelf zo vaak verkas. Onze verhuizing is al even achter de rug en voorlopig wonen we goed. 

Cliënten voor wie wij een nieuwe woning gevonden hebben, zien natuurlijk wel een verhuisdag tegemoet. Zij kunnen gebruik maken van onze verhuisbegeleiding. En zo heb ik inmiddels uiteenlopende verhuizingen en budgetten meegemaakt. 

Ik zet graag de beste inzichten voor jouw verhuizing op een rij.

De kosten van een verhuizing

Je bent met 100 dingen voor je nieuwe huis bezig. En dan komt het ineens in zicht. De verhuisdag. Heb je er aan gedacht dat dit geld kost? Want hoeveel je ook zelf doet, verhuizen is niet kosteloos. Wat kun je verwachten?  

“The sky is the limit”. Je kent die uitdrukking vast wel. Dat geldt ook voor verhuizen. Je kunt het zo gek maken als je wilt. 

Wil je compleet zorgeloos verhuizen dan kun je alles uitbesteden aan een verhuisservice. Tot aan het inpakken van dozen en monteren van meubels op de nieuwe locatie aan toe. Dan hoef je nergens aan te denken – behalve aan een prijskaartje. Je kunt ook slechts een deel van de werkzaamheden laten uitvoeren door een verhuisbedrijf. 

Wat het inhuren van een verhuisbedrijf kost, hangt af van een aantal gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de dag waarop je verhuist (voor het weekend geldt een toeslag), de hoeveelheid spullen, de werkzaamheden (zoals wel/niet inpakken of monteren), de afstand die de verhuiswagen moet rijden en het type woning (een bovenwoning is moeilijker bereikbaar). 

Verhuis je liever zelf, dan heb je een aanhangwagen of een busje nodig. Deze huur je voor 25 tot 100 euro per dag. Alles in je eigen auto vervoeren kan natuurlijk ook. Mits deze een behoorlijk formaat heeft – zelfs gedemonteerd heeft bijvoorbeeld een bed toch een bepaalde lengte. Sowieso zul je vaker heen en weer moeten rijden. Dat kost dan weer extra tijd, en brandstof.  

Een andere optie is een verhuiscontainer huren. Deze plaatst het verhuurbedrijf voor je deur, laad je zelf vol en wordt dan voor je nieuwe huis afgeleverd. Dat scheelt heen en weer rijden. Houd wel rekening met de regels van de gemeente: soms is voor plaatsing van de container een vergunning nodig, soms is een melding voldoende. Een verhuiscontainer huren kost tussen de 120 en 300 euro per week, afhankelijk van de containergrootte. 

Overige kosten van een verhuizing

Transport is de grootste kostenpost, maar denk ook aan de volgende punten:

  • Verhuisdozen! Een klein gezin heeft er gemiddeld al 30 tot 40 nodig. Wees slim en ruim voordat je verhuist je huis op. Gooi alles wat overbodig is weg, dat scheelt. Nieuwe verhuisdozen kosten zo’n 2 euro per stuk.
  • Helpen er familieleden of vrienden mee met verhuizen, zorg dan dat je ze wat te drinken en eten kan aanbieden. 
  • Bij een verhuurbedrijf kun je ook hulpmiddelen zoals een verhuisdeken of steekwagentje huren.

En zo kun je besparen op je verhuizing

Gaat je hoofd tollen van al die kosten? Er is ook goed nieuws. Huur je een verhuisbedrijf in, denk dan aan de punten om te besparen op je verhuizing.

  • Vraag altijd bij verschillende verhuizers een offerte aan om kosten te kunnen vergelijken. 
  • Een lokaal verhuisbedrijf is vaak goedkoper. Zoek een bedrijf wat binnen een straal van 20 kilometer van jouw woning gevestigd is. Dan kom je voordeliger uit, zeker als er vaker heen en weer gereden moet worden.
  • Neem verhuizers werk uit handen. Pak bijvoorbeeld zelf je spullen in en demonteer meubels. 
  • Je kunt er ook voor kiezen alleen een beroep op een verhuisservice te doen voor het verhuizen van grote, zware spullen.
  • Verhuis door de week. In het weekend heb je wellicht meer tijd, maar een verhuisbedrijf rekent een toeslag voor zaterdagen en zondagen.
  • Vraag alsnog familieleden/vrienden je te helpen. Zo kun je het aantal verhuizers dat je moet inhuren beperken.

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips. Ken je iemand die binnenkort gaat verhuizen? Wijs ze dan ook op dit artikel. En heb je zelf nog een goede verhuistip, laat het ons dan vooral weten.