Mijn favorieten

Wat kost een verkoopmakelaar?
Wat kost een verkoopmakelaar?

 
Een huis verkopen en een verkoopmakelaar zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna, want je kunt natuurlijk ook zelf je woning verkopen. Als je echter geen zin of kennis hebt van juridische overeenkomsten, ben je op een makelaar aangewezen. Welke verkoopmakelaar kies je dan? En wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar?
 
Bijna zelf doen: verkopen met een internetmakelaar
Wij zijn niet de enige die vinden dat de rol en de beloning van de makelaar anders ingevuld kan worden: er zijn inmiddels legio internetmakelaars. Verkopen met een online makelaar is echter wel bijna alsof je je woning zelf verkoopt, je doet bijvoorbeeld de bezichtigingen, het maken van foto's en de promotie zelf. De internetmakelaar helpt je bij de onderhandelingen en juridische overeenkomsten. De kosten van een online makelaar zijn door de geringe rol vele malen lager dan een traditionele makelaar: tussen de € 500,- en € 1.000,- incl. btw.
 
De traditionele verkoopmakelaar: hoge kosten
De dienstverlening van een 'gewone' makelaar is meestal wel bekend: deze regelt en ondersteunt het gehele verkoopproces. Van het maken van foto's en schrijven van advertentieteksten tot het onderhandelen en het opstellen van de koopakte.
De prijs van een verkoopmakelaar bij een traditioneel kantoor wordt berekend door middel van een courtage. De zogenaamde makelaarscourtage is gemiddeld 1,5% excl. btw. Wat je betaalt aan makelaarskosten hangt af van de verkoopprijs van je woning. Bij een woningprijs van bijvoorbeeld € 200.000,- komen de kosten uit op € 3.500,-.
 
Een nieuwe aanpak: makelaar 4.0
Gelukkig zijn er ook nieuwe initiatieven in makelaarsland. De tijd is ook rijp voor een makelaar 4.0. Wij vinden dat de prijs van een verkoopmakelaar niet berekend moet worden op basis van een percentage van de woningprijs, maar dat een makelaar beloont moet worden naar de inspanning die hij doet. Oftewel: een prestatiebeloning!
 
Bij makelaars (of zoals wij liever zeggen 'vastgoedadviseurs') die op deze vernieuwende manier werken, betaal je een vast, laag tarief. Er zijn alleen extra kosten als de makelaar je woning voor een hogere prijs verkoopt. Hoe meer hij zich inspant, hoe hoger de verkoopprijs en hoe hoger zijn eigen beloning. Een win-win situatie dus!
 
Voordelen van de prestatiebeloning voor jou:
  • Verkoopadviseurs die hun uiterste best doet jouw woning te verkopen
  • Verkoopadviseurs die betaald krijgen naar werk
  • Snel(ler) woning verkopen
  • De beste prijs voor jouw woning
  • De ondersteuning van een makelaar tegen geringe kosten
 
Bij ons is de prijs van het basistarief € 2.350,- inclusief btw. We voeren dezelfde werkzaamheden uit als een traditionele makelaar, dus als klant verkoop je zorgeloos en full service je woning. Om je een idee te geven volgt een lijst met de werkzaamheden die bij ons onder de dienstverlening van het basispakket vallen:
 

1. Een intake gesprek.
2. Schrijven van een verkoopplan om de woning succesvol te verkopen.
3. Verzamelen van juridische en relevante stukken (bijvoorbeeld kadaster).
4. Verzorgen van een goede verkooppresentatie (minimaal 12 foto’s, 2d en 3 plattegronden, VR tour met Matterport).
5. Schrijven van een wervende verkooptekst, plaatsing van de woning op Funda en social media, onze website en de website van VBO  Makelaars.
6. Plaatsing 'Te koop'-bord.
7. Actief zoeken naar kopers.
8. Organisatie van een Open Huis of 5 uur aan losse bezichtigingen.
9. Opstellen van de koopovereenkomst.
10. Onderhouden van de correspondentie met aankoopmakelaar, kopers, notaris en overige instanties zoals hypotheekverstrekkers.
11 Indien gewenst gaan we mee naar de notaris.
12. Oplevering van de woning inclusief meterstanden opnemen. 

Wat kost een verkoopmakelaar 4.0
Goed, je weet dat de verkoopmakelaar nieuwe stijl zoals hierboven beschreven alle werkzaamheden uitvoert en je daarvoor een vast, laag tarief betaalt. En dat er alleen kosten bijkomen op het moment dat de verkoopprijs omhoog gaat. Om je een idee te geven van de kosten van een verkoopmakelaar 4.0 hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt (op basis van onze eigen tarieven).
 
Rekenvoorbeeld
Iemand kiest voor het Power Pakket en de vraagprijs is € 250.000,-. Het huis wordt uiteindelijk verkocht voor € 255.000,-

Kosten:
Vast tarief Power Pakket = € 2530,-

De prestatiebeloning:
Voor elke extra € 2500,- verdient de makelaar € 300,- extra = 2 x €300,-

Totaal:
€ 3100,-  (inclusief BTW)
 
Hopelijk geeft dit artikel je inzicht in de werkzaamheden en kosten van een verkoopmakelaar. Ga je prijzen van verkoopmakelaars vergelijken, let dan goed op of het makelaarstarief in- of exclusief btw vermeld wordt. Makelaars zijn verplicht om consumenten de prijs inclusief btw te tonen, maar niet altijd wordt dit nageleefd.

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring