Mijn favorieten

Nieuwbouwwoning gekocht, wanneer zet je je huis in de verkoop?
Nieuwbouwwoning gekocht, wanneer zet je je huis in de verkoop?


De gouden regel die je precies zou vertellen wanneer je je woning in de verkoop moet zetten als je een nieuwbouwhuis gekocht hebt. Zodat je niet met een woning blijft zitten, niet tussentijds hoeft te huren en smooth de verhuizing naar je nieuwbouwhuis ingaat. Die regel zou je wel willen hé? We moeten je teleurstellen. Een garantie voor succes is er niet. Het optimale tijdstip om je huis te verkopen, is afhankelijk van te veel verschillende factoren. Denk aan de populariteit van je woning en de situatie op de woningmarkt. In deze blog vind je informatie om toch de beste verkooptijd voor jouw huis te kunnen bepalen.
 
Hoera! Een nieuwbouwhuis gekocht!
Een nieuwbouwhuis kopen heeft natuurlijk ontzettend veel voordelen. Het enige nadeel: je moet er even op wachten. De bouw van een woning duurt gemiddeld een jaar tot anderhalf jaar. Huur je, dan is dat geen probleem: je zegt je huurcontract op en bent vrij om te gaan. Maar heb je een koopwoning, dan begint de rekensom. Wanneer is nu de beste tijd om je huis in de verkoop te zetten?
 
Meteen te koop zetten of wachten
Voor wie nog een woning moet verkopen, breekt een spannende tijd aan. Niemand heeft zin om met zijn koophuis te blijven zitten. Als het idee van twee woningen je stress geeft, kun je wellicht het beste direct je woning te koop zetten. Dat is immers alsnog geen garantie voor (direct) succes en een snelle verkoop. Ook als je verwacht dat de woningprijzen gaan dalen, kun je beslissen je woning meteen te verkopen.
Het je het idee dat de woningprijzen gaan stijgen of woon je in een populaire buurt, dan kun je wachten met het te koop zetten. Maak dan goede afspraken met de koper over de opleverdatum van je woning. Leg bijvoorbeeld in het koopcontract vast dat de overdacht een x aantal weken na oplevering van jouw nieuwbouwwoning plaats zal vinden, met een uiterste datum.
 
Tijdelijke woonruimte
Stel nu dat je woning snel verkocht wordt. En het nog máánden duurt voordat je nieuwbouwhuis wordt opgeleverd. Wat doe je dan? Er zijn verschillende mogelijkheden.
 
Heb je wel eens gedacht aan woningruil met de koper van je woning? In sommige gevallen is het mogelijk om met de nieuwe eigenaar af te spreken dat wanneer de woning is verkocht en gepasseerd bij de notaris, je de woning van de nieuwe eigenaar kunt huren tot de oplevering van de jouw nieuwbouwwoning. Het kan een oplossing zijn.
Ook tijdelijk huren kan uitkomst bieden. Houd er wel rekening mee dat er een minimale huurperiode geldt, soms zelfs van een jaar. Daarna is een huurcontract vaak maandelijks opzegbaar.
 
Geen idee? Vraag het de makelaar!
Kom je er zelf niet uit, vraag het dan eens aan een professional. De makelaar kent de huizenmarkt en jouw wijk. Hij kan adviseren of het slim is je huis zo snel mogelijk te koop te zetten, of beter nog even te wachten. Ook kan hij onderhandelen over de datum van oplevering van je oude huis.
 
Houd intussen goed in de gaten of de aannemer de in het koopcontract afgesproken bouwtijd in acht neemt. In het contract staat bijvoorbeeld wanneer de bouw moet beginnen en hoeveel dagen de bouwperiode maximaal mag duren.

 
Mocht je willen wachten en gelijk willen oversteken, dan is het belangrijk om dit goed in de koopovereenkomst vast te leggen. Vaak wordt er een artikel opgenomen dat de overdracht 8 weken na oplevering van de nieuwbouwwoning zal plaatsvinden met een uiterste datum. Dit biedt beide partijen de meeste zekerheid.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring