Door gebrek aan koop- én huurwoningen vinden vooral jongeren nog amper betaalbare woonruimte. Eenmalige afschaffing van de overdrachtsbelasting voor jongeren en de eis van eigen bewoning bij koop moet starters meer ruimte geven. Wat betekent dit voor huurders en particuliere verhuurders?
Stel je bent 25 en 2 jaar geleden afgestudeerd aan hbo of universiteit. Dankzij je goede opleiding vind je direct na je afstuderen een prima baan met een bovengemiddeld salaris. Nu woon je nog in je studentenhuis. Maar, daar moet je over 3 maanden uit, omdat je bent afgestudeerd. Waar ga je wonen?

Tekort betaalbare woonruimte

Koopwoningen zijn door de oververhitte markt schaars en peperduur. Vooral koopwoningen in het middensegment vind je amper doordat particuliere beleggers ze opkopen voor de verhuur. Dan maar op zoek naar een huurwoning. Maar ook dat wordt lastig. Als goedbetaalde hoogopgeleide kom je niet meer in aanmerking voor sociale woninghuur. Dan kom je vanzelf in de particuliere verhuur terecht. Daar vind je ongetwijfeld nog mooie woonruimte. Maar… de huurprijzen liegen er niet om.
Voor jongeren een lastige situatie, waar de overheid nu met 2 maatregelen wat aan doet.

Afschaffing overdrachtsbelasting en verplichte eigen bewoning

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en ga je zelf in de koopwoning wonen, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Deze vrijstelling geldt maar 1 keer. Ben je ouder dan 35 of koop je opnieuw, nadat je al een keer gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Voorwaarde is ook hier dat je zelf in de gekochte woning gaan wonen en dat schriftelijk vastlegt bij een notaris. Kopers die niet zelf in de woning gaan wonen, betalen 8% overdrachtsbelasting.

Gevolgen huurmarkt

Als de regels uitpakken als bedoeld, kunnen jongeren vanaf januari iets makkelijker een (eerste) woning kopen. Maar wat betekenen de nieuwe regels voor huurders en particuliere verhuurders? Dat is deels koffiedik kijken. Maar we hebben wel een verwachting.

Meer lucht en doorstroming

Doordat meer jongeren iets makkelijker een woning kunnen kopen, verlicht dat de druk op de huurmarkt. Wie kan en wil kopen, hoeft niet te huren. Daardoor blijven er meer huurwoningen over voor wie liever wil of misschien moet huren. Bovendien stimuleert het de doorstroming: jonge huurders schuiven waarschijnlijk eerder door naar een koopwoning. Ook daardoor komen er waarschijnlijk meer huurwoningen vrij.

Huurtarieven nog verder omhoog?

Voor particuliere verhuurders die hun portfolio willen uitbreiden, zijn de regelingen natuurlijk wat minder gunstig. Een overdrachtsbelasting van 8% plus de eis van eigen bewoning in het eerste jaar maakt het opkopen van woningen voor de verhuur uiteraard minder aantrekkelijk. Dat is tenslotte ook de bedoeling van de overheid. 
Maar… die eigen bewoning in het eerste jaar na aankoop is nog lang niet in alle gemeenten van kracht. En de 8% overdrachtsbelasting kan zo maar verdisconteerd worden in de toch al niet malse huurprijzen. Dus… leidt dit alles vanaf januari wellicht tot meer beschikbare huurwoningen, maar dan tegen (nog) hogere huurtarieven? We gaan het zien. We houden je op de hoogte.