Omdat sparen nu nauwelijks meer iets oplevert of, nog erger geld moet gaan kosten, zoeken particulieren alternatieven. Een woning kopen om te verhuren, oftewel investeren in vastgoed, wordt populairder. Om te bepalen of dit ook interessant is voor jou, zetten we de do’s en dont’s van investeren in vastgoed voor je op een rij.

Investeren in vastgoed is interessant om verschillende redenen. De belangrijkste hebben we net al genoemd: spaargeld levert nauwelijks rendement op. Bovendien is de hypotheekrente laag en is een woning kopen voor de verhuur een veilige manier om te investeren. Meer hierover lees je in het blog met 5 redenen waarom je zou kopen om te verhuren.

Tips voor investeren in vastgoed

Aan kopen om te verhuren kleven voor- en nadelen. Dit zijn een aantal do’s en dont’s om rekening mee te houden.

Do: vastgoedbeheer in box 3 houden

Je investeert in vastgoed voor het rendement. Dan kun je ervoor kiezen om veel zelf te doen; denk aan verbouwen of renoveren, het werven van huurders of de administratie. Dat spaart immers kosten uit. Dit kan door de Belastingdienst echter gezien worden als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ of ‘winst uit onderneming’. De consequentie is dat huurinkomsten van box 3 naar box 1 verschuiven. Je betaalt dan inkomstenbelasting in plaats van vermogensbelasting. En dat maakt veel verschil!

Als je investeert in vastgoed, doe je er dus goed aan om je eigen betrokkenheid zo veel mogelijk te beperken. Daarom kiezen veel investeerders voor het uitbesteden van vastgoedbeheer.

Don’t: op gouden bergen rekenen

Hoewel investeren in vastgoed meer oplevert dan je spaargeld zien verdampen, moet je het niet verheerlijken. Investeren, in welke vorm dan ook, is nooit geheel zonder risico. Investeren in vastgoed is een relatief veilige manier van beleggen, maar de woningmarkt kan veranderen. Maak dus een weloverwogen beslissing, houd rekening met risico’s en de investering levert je zeker meer rendement op dan wanneer je je geld bij de bank laat staan.

Don’t: over een nacht ijs gaan

Wil je een woning kopen voor verhuur, of een klushuis renoveren en verkopen? Kies je voor zakelijke panden of juist een recreatiewoning? Ga je privé of zakelijk investeren? Je leest het al, er zijn een aantal belangrijke keuzes voordat je kunt investeren in vastgoed. Lees, onderzoek, vraag en laat je adviseren door een specialist welke gevolgen je keuzes hebben.

Do: financiële onafhankelijkheid creëren

Het creëren van passief inkomen wordt steeds populairder. Het heeft zelfs een naam: de FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early). Deelnemers willen financieel onafhankelijk worden, zodat het mogelijk is om te stoppen met werken wanneer ze willen, ze minder hoeven te werken of werk kunnen doen wat ze leuk vinden. Ze bereiken deze financiële onafhankelijkheid door bijvoorbeeld te investeren in vastgoed. We zien steeds vaker dat mensen ons benaderen om te ondersteunen bij het proces en de bemiddeling van aangekocht vastgoed voor dit doel.


Wij zien aan de aanvragen voor vastgoedbeheer dat investeren in vastgoed populairder wordt in Gorinchem en omstreken. Is deze veilige manier van beleggen ook iets wat jij zou overwegen?