De maatschappij flexibiliseert in rap tempo. Corona doet daar nog een schepje bovenop. Wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt?

Traditionele patronen verschuiven
Wie werkt er tegenwoordig nog 40 jaar voor dezelfde baas? Wie gaat er nog op z’n 65ste met pensioen? Wie werkt er überhaupt nog voor een baas? Wie streeft er nog naar huisje, boompje, beestje?

We wisselen vaker van baan en daarmee van werklocatie dan ooit tevoren. Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit als kool. En door grillige economische omstandigheden of een pandemie staat de wereld regelmatig helemaal op z’n kop. Al die veranderende omstandigheden vragen om meer flexibiliteit in de maatschappij, ook wat betreft wonen.

Woonruimte kopen of huren?
Wie flexibel wil kunnen inspelen op veranderingen, is misschien beter af met flexhuren dan met kopen. Hoewel je koopwoning tegenwoordig bij wijze van spreken al verkocht is, voordat je bedacht hebt dat je wilt verhuizen, is koop en verkoop van een woning toch een gedoe. Met een huurwoning heb je minder van dat gedoe en meer flexibiliteit zodra je wilt verhuizen. Toegegeven: door te huren, bouw je geen vermogen op, maar je bent wel flexibel. Juist die flexibiliteit kan in bepaalde levensfasen belangrijker zijn dan vermogensopbouw. We zien dat bijvoorbeeld nu tijdens corona.

Het buitengebied lonkt
Sinds de uitbraak van het coronavirus merken wij dat steeds meer mensen weg willen uit de stad en graag verhuizen naar het groene buitengebied. Voor het werk kan het makkelijk, want thuiswerken is nu al lange tijd de norm. Trouwens, verhuizen voor het werk deden we toch al minder. De woon- en werklocatie zijn veel minder met elkaar verbonden dan vroeger. 
Maar, zet je nu meteen je stadswoning in de verkoop om er een leuk boerderijtje voor terug te kopen? Weet je wel zeker dat het platteland je gaat bevallen? Misschien is het een goed idee om eerst eens een tijdje te huren en te ontdekken of wonen in de stilte van het buitengebied je wel bevalt. Als je tegelijkertijd je stadswoning verhuurt, kun je je plan nog altijd terugdraaien. Flexibel idee, toch?

Huren is flexwonen
Ook bij andere maatschappelijke veranderingen past huren beter dan kopen. Steeds meer zien we dat mensen voorkeur geven aan gebruik in plaats van bezit. Na bedrijven, leasen nu ook steeds meer particulieren hun auto in de vorm van private lease. Wat betreft wonen ontstaan er steeds meer nieuwe concept, vooral in de Randstad. Bijvoorbeeld voor de genoemde groep eenpersoonshuishoudens ontstaan woonvormen met gezamenlijke tuinen en recreatieruimten, die het onderling contact bevorderen. Maar ook woonconcepten die meegroeien met de samenleving of juist krimpen als dat noodzakelijk is. Concepten die makkelijker realiseerbaar zijn in een huur- of leasevorm dan met koop en verkoop.
Wil jij ook meer flexibiliteit in je woongenot? Ben je op zoek naar een huurwoning? Of wil je jouw woning in de verhuur aanbieden? Neem gerust contact met ons op.