Mijn favorieten

Huis zelf verkopen vs een makelaar inschakelenHuis zelf verkopen vs een makelaar inschakelen
 
Verkoop je zelf wel eens iets via Marktplaats? Ideaal om overbodige spullen kwijt te raken. En je strijkt er een lekker zakcentje mee op. Met sommige kopers moet je wellicht wat onderhandelen. Je krijgt veel vragen, losse biedingen van niet echt geïnteresseerde kopers. Maar als het pakketje opgestuurd is (denk wel even aan een track and trace code), heb je eigenlijk niks meer van doen met de koper. Sommige huizenbezitters denken dat een huis verkopen een beetje hetzelfde gaat. Niks is echter minder waar. Zo maak je de afweging zelf je huis verkopen of met een aankoopmakelaar.
 
The rise and rise of... de internetmakelaar
Wij snappen het wel. Makelaarskosten zijn zo hoog, dat verkopers op zoek gingen naar alternatieven. 'Het courtagemodel is verouderd’, zo zegt ook Geesje Rietveld, hoofdredacteur van Vastgoed magazine, tegen Radar. ‘Zo’n vast percentage prikkelt de makelaar te weinig om een woning snel en voor de beste prijs te verkopen.’
Dat is waar de internetmakelaars opdoken en direct erg populair werden. Met een internetmakelaar kun je voor weinig geld zelf je woning verkopen.
 
Maar de traditionele makelaar, heb je daar dan geen voordeel van?
Zeker wel. De traditionele makelaar kent de lokale markt veel beter dan een internetmakelaar. Een ander voordeel is dat  traditionele makelaars vaak eerder weten dat er een woning op de markt komt. Ook denkt deze in de meeste gevallen meer met je mee en kun je meer diensten aan hem overlaten.
 
De middenweg: de makelaar 4.0
Inmiddels zijn er makelaarskantoren die een soort middenweg hanteren. Als een zogenaamde 'makelaar 4.0'. Ook wij vonden dat het courtagemodel en de diensten van traditionele makelaars verouderd zijn. Maar we willen kopers en verkopers wél helpen bij alle promotionele en juridische taken en lokale kennis van de markt bieden. Bij ons verkoop je je woning dus met makelaar, die alle zaken voor je regelt, maar zonder dat je een torenhoge commissie betaalt. Nu gaat dit artikel niet over ons verdienmodel, dus daarover lees je hier meer.
 
Huis zelf verkopen vs makelaar: voor- en nadelen
Dit artikel gaat over zelf je huis verkopen vs een makelaar inschakelen. Daarom zetten we de voor- en nadelen van de beide opties op een rij.
 
1. Geld besparen – tijd verliezen
Zelf je woning verkopen is goedkoper dan het inschakelen van een makelaar. Als je: alleen naar de prijzen kijkt, en niet naar tijd. Want reken maar dat er tijd zit in het verkopen van je woning. De makelaar verdient zijn geld niet met achterover leunen.
Bezichtigingen zijn slechts één onderdeel van de tijd die het zelf verkopen van je woning vraagt. Denk ook aan het fotograferen en presenteren van je woning. Met goede foto's en aantrekkelijke verkoopteksten. Denk aan het uitzoeken van allerlei juridische zaken. Denk aan het promoten van je woning, nu deze niet automatisch op Funda terecht komt. Denk aan de onderhandelingen, de juridische overeenkomsten. Allemaal niet onoverkomelijk, maar reken jezelf dus niet rijk als je je woning zelf verkoopt.
 
2. Een juridisch dingetje
Je huis zelf verkopen is even wat anders dan een paar schoenen via Marktplaats aanbieden. Het is niet zo dat je de nieuwe bewoners de sleutel overhandigd en ze veel plezier wenst. Een huis verkopen is een juridische handeling waar ook rechten en plichten uit voortvloeien. Denk bijvoorbeeld eens aan de meldingsplicht die verkopers hebben. Het kan zijn dat de koper van je woning bij je aanklopt op het moment dat er toch iets mankeert aan het huis. Eventuele financiële risico's draag je zelf als je zonder makelaar verkoopt.
 
3. Wie maakt het koopcontract?
Een ontzettend belangrijk van je huis verkopen is het koopcontract. Dat is niet even iets waarover je mondelinge afspraken maakt. Er is veel geld mee gemoeid, dus je wilt zaken goed op papier hebben staan. Een makelaar weet precies wat er in het koopcontract moet staan. Verkoop je je woning zelf, dan moet je het koopcontract zelf goed controleren op onjuistheden.
 
4. De prijs en de onderhandelingen
Dan is er nog de verkoopprijs. Waarschijnlijk heb je geen idee wat je woning waard is en wat een redelijke verkoopprijs is. Een ander belangrijk onderdeel van zelf je woning verkopen is het onderhandelen. Ook dit zul je dus zelf moeten doen. Bedenk goed hoe leuk je dat vindt. Sta je sterk in je schoenen?
 
Vind je de genoemde risico's en haken en ogen geen probleem en heb je de tijd, dan kun jij je woning zelf verkopen. Voor iedereen die graag met een makelaar wil verkopen die zich echt voor je inspant is er de makelaar 4.0.
 
 
 
 

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring