Huis verkopen en terug huren; overwegen of niet?

Een woning met overwaarde bezitten is natuurlijk fijn, maar als dat vermogen ‘in de stenen’ blijft zitten, kun je er niets mee. Zonde, want misschien wil je op latere leeftijd nog wel een reis maken, of geld aan je kinderen geven. Een mogelijkheid om de overwaarde van een huis op te nemen is de woning verkopen en terughuren. Win-win, zou je denken. Lees nog even verder.

 

Huis verkopen en blijven wonen

Oudere woningbezitters hebben een hoop afgelost op hun hypotheek. Ruim 80% van hen heeft overwaarde op hun koophuis. Dat houdt in dat de woning meer waard is dan de hypotheek die er voor afgesloten is. Je hebt dan dus vermogen opgebouwd, maar dit zit ‘vast’ in de woning.

Je kunt dan je woning verkopen en vervolgens terughuren via een daarin gespecialiseerd bedrijf. Dit  heet sale & lease back. Je vermogen komt vrij en je hoeft niet te verhuizen. Overweeg je deze constructie? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Van woningeigenaar naar huurder

Wat zijn de voordelen van je huis verkopen en terughuren?
Na verkoop van de woning heb je dezelfde rechten en plichten als een gewone huurder. Je hebt dus geen zorgen of onderhoud van je woning. Je geniet huurbescherming en de kosten van het groot onderhoud zijn voor rekening van de verhuurder. De starthuur is doorgaans 6% van de woningwaarde.

Via een sale-en-lease-backconstructie kun je een groter deel van de woning ‘opeten’ dan via een aflossingsvrije hypotheek. Met het geld dat vrij komt, kun je leuke dingen doen. Een ander groot voordeel is dat je niet hoeft te verhuizen, je blijft in je vertrouwde omgeving. De verkoop verloopt via een gespecialiseerd bedrijf en hoeft dus niet openbaar.

Overwaarde huis opnemen

Een sale-en-lease-backconstructie is echter niet voor iedereen geschikt. Vanwege de hoge ‘rente’ (de huur die je voor de woning moet gaan betalen) is het een dure oplossing. Overweeg dit alleen als de volgende situatie(s) van toepassing is:

– Een nieuwe hypotheek afsluiten is niet mogelijk.
– Je nog een maar beperkt aantal jaren in je huis wil blijven wonen.
– Er zijn geen nabestaanden en je wilt maximaal profiteren van de overwaarde.

Nadeel sale-en-lease-backconstructie

Niet alle constructies zijn even voordelig. Door een te laag aandeel van de verkoopprijs en een hoge huurprijs kan het zijn dat het geld na een relatief korte periode (een paar jaar) op is. De huur loopt echter wel door. Het risico is dan dat je alsnog moet verhuizen naar een andere woning. Laat je dus goed adviseren voordat je je woning gaat verkopen en terughuren.

Huis verkopen en weer terughuren; overwegen?

Door onze samenwerking met investeerders zien we regelmatig mogelijkheden voor sale-en-lease-backconstructies. Het is een trend die heel aantrekkelijk klinkt: het is ideaal om over je gespaarde geld te beschikken én in je huidige woning te kunnen blijven wonen. En het ís ook aantrekkelijk, als je je goed laat adviseren. Denk nuchter na, reken goed door en kies voor een betrouwbare investeringspartner/verhuurder.