Het project van Chriet Tutulaer – het Huis van de Toekomst – was bij de opening in 1989 een interessant en mateloos populair ontwerp. De modernste technologische innovaties stonden hier centraal. Zou onze woning er in de toekomst zo uit komen te zien of gaan juist andere aspecten centraal staan?

Het huis van de toekomst: 30 jaar later
De opening van het Huis van de Toekomst was deze zomer precies 30 jaar geleden. Hoe kijken we hier vandaag de dag tegen aan? Ondanks alle innovaties en mogelijkheden die we tegenwoordig kennen en in de toekomst gáán kennen, zou de nieuwe visie weinig te maken hebben met robotica en technische snufjes. Dat stelt Nathalie de Vries van architectenbureau MVRDV in een interview met NRC.

Actuele trends die van invloed zijn op ons wonen
Wanneer we kijken naar zaken die van invloed (kunnen) zijn op wonen, zijn er een aantal interessante trends om mee te nemen.

Vergrijzing
In 2029 wordt verwacht dat bijna 25% van de bevolking 65+ zal zijn. Vergrijzing is dus een ontwikkeling waar we niet langer omheen kunnen. Met een verwacht bevolkingsaantal van 18,6 miljoen in 2060 is het een logisch gevolg dat daar (meer) woningen tegenover moeten staan. Vereenzaming van ouderen en de toenemende zorgkosten zijn twee zaken die we ook hier in ons achterhoofd moeten houden als we denken aan ons mogelijk nieuwe huis van de toekomst.

Echtscheidingen
Een bekende ontwikkeling die ook daadwerkelijk door cijfers wordt bevestigd, is het toenemend aantal echtscheidingen. Zo is het echtscheidingspercentage de laatste 30 jaar ruim 10% gestegen. Dit zorgt logischerwijs voor een verdubbeling van huishoudens: 1 wordt 2.

Sociale verbinding
Waar onze samenleving van ‘kletsen met de hele buurt’ naar meer individualisering is gegaan, lijkt de behoefte aan sociale verbinding weer toe te nemen. Volgens Tyler Brûlé, hoofdredacteur van The Monocle Guide to Cozy Homes, moeten woningen voornamelijk een onderdeel gaan worden van een hechte gemeenschap huishoudens. Het uitgangspunt van geluk is tenslotte sociale verbinding en gezelligheid met anderen. Wat dit te maken heeft met de nieuwste visie op het huis van de toekomst, ontdek je zo!

Een persoonlijke touch
In hetzelfde interview met NRC geeft architect De Vries ook aan dat de behoefte aan customizing van ons huis van de toekomst toeneemt. Dit gaat verder dan strakke styling en een persoonlijke touch. Hierbij denkt zij namelijk ook aan het customizen van ruimtes voor co-ouderschap, thuiswerkers en lichamelijke beperkingen. Wist je dat haar architectenbureau zich bezighoudt met het ontwikkelen van software om hier tijdens het ontwerpproces al in mee te beslissen?

To the point: ons huis van de toekomst
Ons huis van de toekomst zal dus invulling moeten geven aan bovenstaande trends. Maar wat moeten we ons daar dan precies bij voorstellen? Ten eerste zal ons kikkerlandje toch echt moeten geloven aan meer woningen. Nu kunnen we met appartementencomplexen hoog de lucht in blijven gaan, maar ergens willen we een volledig verstedelijkt landschap ook voorkomen. Toch? Een gevolg daarvan is dat we dan misschien kleiner moeten gaan wonen en meer moeten delen. Een compacte woning waar voorzieningen en ruimtes worden gedeeld, blijkt hét huis van de toekomst te zijn.

Meer woningen en meer sociale duurzaamheid
En zo lijken compacte woningen met gezamenlijke voorzieningen en ruimtes te moeten zorgen voor meer woningen én meer sociale duurzaamheid. Door het delen van bepaalde ruimtes, kunnen we meer kleine woningen creëren en wordt de sociale verbinding vanzelfsprekend.

Het huis van de toekomst wordt dan gezien als de nieuwe gezamenlijkheid:

  1. Meer mensen, kleiner wonen
  2. Persoonlijke woonwensen toegepast
  3. Het delen van ruimtes en voorzieningen

Het minidorp voor eenzame ouderen dat begin juli in het nieuws was, komt hier in ieder geval aardig dicht in de buurt. Deze Middeleeuwse hofjes delen een gemeenschappelijke tuin, bieden woonoplossingen voor de vergrijzing en geven invulling aan de behoefte van sociale verbinding.

Maar onze basisbehoeften veranderen niet
Dus, ons huis van de toekomst? Kleiner wonen en heus wel meer technologie. Toch zijn wij van mening dat onze basisbehoeften niet zomaar veranderen: een persoonlijk gestylde ruimte, een thuisbasis voor rust en sociale verbinding voor ons geluk. En als dat wat compacter moet, dan is dat maar zo.  Zie jij het voor je? Bij Woonbemiddeling Rivierenland helpen wij je in ieder geval graag met je zoektocht naar jouw huis van de toekomst. Zelfs als die toekomst stiekem gewoon nu al is. Bekijk ons woningaanbod of neem contact met ons op! Het huis van de toekomst, wat moeten we ons daar tegenwoordig bij voorstellen?