Mijn favorieten

Een bouwkundig rapport: nodig of niet?

Een bouwkundig rapport: nodig of niet?

 
Het is je worst nightmare. Je staat op het punt om al je vrienden uit te nodigen voor een spetterende house warming. Maar dan blijkt dat die sfeervolle erker een lekkageprobleem heeft. En niet zo maar een, het wordt een reparatie die in de duizenden euro's gaat lopen. Waar haal je dat geld vandaan? De koop is al rond, meenemen in de vraagprijs of hypotheek kan dus niet meer. Wat nu? Kun je de schade nog verhalen op de verkoper, of ben je helaas echt zelf aansprakelijk voor deze enorme misser?
 
Op verborgen gebreken zit natuurlijk niemand te wachten. Een koper niet, maar een verkoper evenmin. Gebreken die na de verkoop worden geconstateerd zorgen immers altijd voor een hoop (financiële) stress. Zo'n situatie zoals hierboven omschreven kun je voorkomen, vrij simpel zelfs. Het laten opstellen van een bouwkundig rapport scheelt een hoop gedoe. Maar is dit nu noodzakelijk of niet? In dit artikel vertellen we je alles over een bouwkundig rapport.
 
Je hebt als koper onderzoeksplicht
Wist jij dat je als huizenkoper de verplichting hebt om het huis dat je wilt kopen, vooraf te (laten) onderzoeken op gebreken of achterstallig onderhoud? Ja, jij als koper. Veel kopers beseffen dit onvoldoende, maar deze verplichting volgt uit de wet.
Ontdek je als koper na levering van de woning gebreken die je eerder had kunnen ontdekken, door bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren, dan kan je de verkoper daarop moeilijk aanspreken.
Maar wanneer de verkoper wist van de gebreken, maar die heeft verzwegen voor de koper ligt het anders. In dat geval weegt de mededelingsplicht van de verkoper zwaarder dan de onderzoeksplicht van de koper.
In de praktijk blijkt een 'verborgen gebreken-kwestie' echter heel stressvol. Want is het wel een verborgen gebrek, of had de koper toch beter onderzoek moeten doen? Door een bouwkundig rapport op te laten stellen wordt de kans op verborgen gebreken een stuk kleiner. En daarmee ook de kans op teleurstelling of financiële stress.
Overigens kunnen ook huizenverkopers een bouwkundige keuring uit laten voeren. Dit geeft extra vertrouwen richting geïnteresseerde kijkers.
 
Wanneer kiezen voor een bouwkundig rapport
Een bouwkundige keuring kan dus een hoop misère voorkomen, maar het is ook weer niet zo dat voor elke woning zo'n rapport noodzakelijk is. Denk maar aan relatief nieuwe nieuwbouwwoningen. Een externe bouwkundige keuring zal hier minder van belang zijn. Natuurlijk zegt de leeftijd van een woning niks over de staat, dus als je twijfels hebt kun je het best wél voor een keuring kiezen.
Een deur die niet lekker sluit kan je nog wel opmerken. Maar is dit het gevolg van scheefhangen of verzakking? Een woning kan er op het eerste gezicht fantastisch uitzien, maar weet jij wat de staat van de leidingen is? Of van het gebruikte hout? Juist.
 
Waar wordt je woning op gekeurd dan?
Tijdens een bouwtechnische keuring worden alle bouwkundige aspecten van de woning gecontroleerd. Wanden, leidingen, vloeren, verwarming, het dak, metselwerk, riolering; alles komt aan bod. Zo'n inspecteur kijkt vele malen objectiever dan jij zelf. En in de meeste gevallen een stuk kundiger, of je moet zelf bouwtechnische kennis hebben.
 
Ook fijn: in het bouwkundig rapport wordt opgenomen wat de eventuele verbeteringen of reparaties gaan kosten. Als koper kun je hier rekening mee houden tijdens het onderhandelen over de vraagprijs of je hypotheek.
 
Mocht je een bouwkundig rapport willen laten maken, kies dan voor een gedegen partij. We kunnen dit niet genoeg onderstrepen. Het risico van een onprofessionele keuring en daarmee alsnog kans op een scenario zoals het begin van dit artikel is te groot. Zoek in ieder geval een gecertificeerd inspectiebureau, met rapportages die door de Nationale Hypotheekgarantie, Stichting Waarborgfonds Eigen Woning en bij de Autoriteiten Financiële Markten aangesloten financiële dienstverleners worden erkend.
 
 

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring