Mijn favorieten

Een makelaar kiezen die bij je past - zo doe je dat!


 

Een makelaar kiezen is best even 'een ding'. Je hebt veel verwachtingen van deze persoon en je zult een tijd veel contact hebben. En het belangrijkste: het gaat over geld. Jouw geld. Je wilt dus niet met de eerste de beste zaken doen. Maar hoe vind je dan wel de match van je dromen? Wellicht helpen onderstaande punten je bij je keuze.

 


Alles op een rijtje

Voordat je start met het zoeken naar een makelaar, is het handig als je nadenkt over je eigen wensen. Wat zijn je verwachtingen? En wat vind je echt belangrijk? Denk aan de prijs voor je woning, de werkwijze of de houding van de makelaar.
Door dit van tevoren met iemand te bespreken of op te schrijven, kun je er altijd later weer aan herinnerd worden. Mocht je in een verhitte situatie terechtkomen, dan is het fijn als je weer even terug kunt grijpen naar wat je oorspronkelijke wensen waren. Zo voorkom je dat je 'het spoor bijster' raakt of keuzes maakt waar je later niet achter staat.
 

Uit welke makelaars kun je kiezen?

Goed, je weet wat jij wilt, tijd voor een makelaar-speurtocht. Zoek op internet naar makelaars bij jou in de regio. Door de websites te bekijken kun je je prima oriënteren. Maak een lijst van alle partijen die je aanspreken.
Vraag eventueel aan vrienden of familie voor welke makelaar zij kozen en hun ervaring. Zo heb je uiteindelijk een goed beeld van de makelaars die bij jou passen.
 
Enkele vragen die je jezelf kun stellen tijdens deze oriëntatie:
  • Is het een groot kantoor met veel aanbod maar misschien minder aandacht voor jouw woning? Of een klein persoonlijk kantoor?
  • Hoe lang bestaat het makelaarskantoor al? Komt de werkwijze vernieuwend of 'vastgeroest' over?
  • Welk aanbod heeft de makelaar en past jouw woning hierbij?
  • Welke overige diensen biedt de makelaar aan? Wij ontzorgen onze klanten bijvoorbeeld met een verhuisservice en verkoopstyling en bieden een full service aanpak.
 

Schroom niet, makelaars zijn ook maar mensen

Heb je vragen over de aanpak van de makelaar? Vraag het gewoon! Uit eigen ervaring kan ik zeggen: makelaars zijn ook maar mensen. Je vraagt ons bovendien naar ons vak – niet meer dan logisch dat we je daar graag over vertellen.
Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is dan ook helemaal niet vreemd. Ik moet er ook niet aan denken dat ik mijn fortuin zo maar in de handen van de eerste de beste verkoper zou moeten leggen.
 
Enkele vragen die je tijdens zo'n kennismaking kunt stellen zijn deze:
  • Wat zijn de makelaarskosten en wat doet de makelaar hier precies voor?
  • Zijn genoemde kosten inclusief of exclusief btw? Dit maakt een behoorlijk verschil, dus zorg dat er geen onduidelijkheid over is!
  • Komen er nog kosten bij, advertentiekosten bijvoorbeeld?
  • Wat is het verdienmodel en hoe werkt het? Wij werken bijvoorbeeld op basis van een vast, laag tarief en een prestatiebeloning. Voor onze klanten is het duidelijk wat er onder het basistarief valt én ze weten dat onze beloning afhangt van onze inspanningen. Wij krijgen alleen meer betaald als onze klanten ook meer ontvangen. Op die manier valt het resultaat nooit tegen. Niet alle verkoopmakelaars hanteren dezelfde werkwijze, dus vraag vooral door.
  • Hoe worden kopers gevonden? Binnen het eigen netwerk is het snel zaken doen voor de makelaar en is het geen garantie dat je de maximale opbrengt voor je woning krijgt.
  • Heb je zelf inspraak in zaken of bepaalt de makelaar alles (de presentatie van de woning bijvoorbeeld)?
 

Makelaar kiezen: de magie van de klik

Een klik hebben met de makelaar. Wij vinden dit misschien wel het belangrijkste punt. Natuurlijk, je wilt de beste deal. Maar krijg je die bij de makelaar die dit beloofd, maar ondertussen nauwelijks aandacht voor je heeft en z'n eigen plan trekt? Of vind je het fijn dat er oprecht naar je geluisterd wordt en je op de hoogte gehouden wordt van alle inspanningen?
Je zult een tijdlang veel contact hebben met je makelaar. Kies dus een makelaar die jou het vertrouwen geeft zijn uiterste best te doen op de punten die jij belangrijk vindt.
 
Hopelijk helpen we je met deze tips op weg de juiste makelaar te kiezen: de makelaar die bij jou past. Als laatste willen we je nog één advies meegeven: kies voor een makelaar die aangesloten is bij brancheorganisatie NVM, VastgoedPRO of VBO! 

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring